fbpx

Lillördag, или как шведите борят стреса с „Малката събота“

Кое в дните на пандемия може да ни накара да очакваме с нетърпение средата на седмицата, търсейки разнообразие и разчупване на монотонността на дните, прекарани у дома.

Според публикация на БиБиСи можем да постигнем това, ако заемем скандинавската традиция lillördag (Малката събота).

Според Рикард Грасман, лектор в Стокхолмския университет, практиката произлиза от времената, в които прислужниците са работили в събота, затова са имали един почивен ден през седмицата. „С времето, това се е превърнало в традиционна малка почивка в средата на седмицата, когато хората имат нужда да изпуснат парата“, коментира още Грасман.

Заради пандемията, линията между работни и почивни дни често е размита. Скандинавската традиция за „Малката събота“ може да ни помогне да калибрираме седмицата си и дори да внесем малко празничност и облекчение в многото поредни дни, прекарани у дома. Това е особено желано във време, в което най-големите ни приоритети трябва да са нашето здраве и щастие, твърди Грасман и допълва – „Когато имаме по-умерена перспектива за баланса между работата и личния живот, създаваме по-голяма стабилност за щастие. Отделеното време да се насладим на „Малката събота“ е добро начало за създаване на оптимистична гледна точка за бъдещето“.

Не всички шведи участват в lillördag, но практиката допада на хора, според които почивка в средата на седмицата повдига духа им. И въпреки че всеки ден от седмицата може да бъде „Малката събота“, най-често денят е сряда. Тя може да се отпразнува с купон, както често правят студентите, или като тиха вечер, прекарана със семейство и приятели.

Идеята за Lillördag е напълно обратна на тази за „Hump Day“ („Средният ден“) в Северна Америка, която представя срядата като най-тежкият ден от седмицата след понеделник – когато работната седмица е почти приключила, но има още доста време до уикенда.

Според Констанс Лайневебер, професор в Института за изучаване на стреса към Стокхолмския университет, приемането на срядата като Малка събота, може да направи работната седмица по-поносима, особено сега, когато дните ни в изолация се сливат.

Неща като Малката събота помагат на хората да си създадат структура и удовлетворение, дори когато се чувстват изгубени. Можем да се мотивираме с по-малки цели, които се постигат по-лесно и да се възнаграждаваме, без да губим контекста и структурата, от която имаме нужда“, добавя още Лайневебер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"