fbpx

165 компании искат ЕС да санкционира Google заради нелоялна конкуренция

Група от 165 компании и индустриални предприятия призова антитръстовите власти на Европейския съюз (ЕС) да заемат по-твърда позиция срещу базираната в САЩ Google, отбелязвайки, че технологичният гигант злоупотребява с господстващото си положение при предоставянето на възможности за търсене в Интернет.

Това съобщи в четвъртък Ройтерс  с позоваване на писмо, изпратено до заместник-ръководителя на ЕК, европейски комисар по конкуренцията и развитието на цифровата икономика, Маргрете Вестагер.

Според агенцията в групата са компании от САЩ и Великобритания, както и фирми от 21 държави-членки на ЕС. Те включват 135 компании, предлагащи онлайн услуги, както и 30 браншови асоциации, включително дългогодишни критици на Google Yelp, Expedia, Trivago, Kelkoo, Stepstone и Foundem.

„Докато се състезаваме помежду си за най-доброто изживяване на клиентите, има един общ конкурент, който не играе честно: Google“, се казва в писмото.

„Google спечели неправомерно предимство, като фаворизира собствените си услуги на своите общи страници с резултати от търсенето, показвайки различни форми на групирани специализирани данни (OneBoxes)“, се подчертава в документа.

По този начин, както е отбелязано в писмото, „чрез това изключително използване на OneBoxes, Google изкуствено поддържа потребителите в рамките на собствената си услуга и не им позволява да посещават други по-подходящи информационни платформи“.

На свой ред Google отрече всички обвинения срещу него, като посочи, че предоставя услуги на потребители на основата на еднаква конкуренция.

Групата обаче смята, че ще отнеме твърде много време за подобряване на антитръстовите разпоредби на ЕС, преди те да бъдат приложени на практика. Поради тази причина участниците призоваха Вестагер да действа бързо. „Много от нас може да нямат достатъчно сила и ресурси, за да изчакат, докато подобен регламент наистина влезе в сила“, се казва в писмото.

На 10 ноември Vestager съобщи, че Европейската комисия (ЕК) е започнала второ антитръстово разследване срещу американската компания Amazon за злоупотреба с господстващото си положение на онлайн пазара за електронна търговия в Германия и Франция, припомня ТАСС. Целта е да проучи бизнес практиките на Amazon, за да осигури по-голяма видимост на платформата и други незаконни предпочитания към собствените предложения в сравнение с независимите доставчици, които разчитат на нейната електронна инфраструктура, логистика и системи за доставка. Антитръстовите правила на ЕС предвиждат възможност за налагане на глоби на компаниите, които нарушават, до 10% от годишния им оборот, т.е. в случая на Amazon глобата може да надхвърли 17 милиарда долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"