fbpx

Страната ни ще има 1,178 млрд. евро за проекти по зелената сделка

Страната ни ще разполага с 1.178 млрд. евро от Механизма за справедлив преход на ЕК за проекти в областите на страната, засегнати от изпълнението на Зелената европейска сделка за намаляване на вредните емисии и прехода към неутрална кономика.

Към тези средства се предвижда и допълващо кредитно финансиране на национално ниво. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на ОПРР Деница Николова на онлайн дискусия  „Energy Managers’ Forum – Регионални планове за справедлив преход“.

Фондът е ключов инструмент, гарантиращ, че преходът към неутрална икономика се осъществява по справедлив начин в държавите-членки. Той ще финансира региони на ниво NUTS 3 (области) или части от тях, на база териториални планове за справедлив преход, които ще се одобряват от ЕК и ще са обвързани с националните планове за енергетика и климат. Плановете ще станат елемент от Оперативна програма „Развитие на регионите“ 2020-2027 г.

Вече е възложено изготвянето на три плана за българските области, в които основната промишленост е добив на въглища и производството на електроенергия от тях. Подготвят се стъпките и за изготвянето на териториални планове за още 5 области в страната.

Планът за всеки регион ще представя социалните, икономически и екологични предизвикателства и ще идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда.

Друга мярка, която МРРБ ще изпълнява, е Националният план за възстановяване и устойчивост с ресурс от над 3 млрд.лв.  за енергийна ефективност  на жилищни, обществени и индустриални сгради, подмяна на улично осветление.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"