fbpx

Искаме от ЕК помощ за намаляване на емисиите, те от нас – срокове и анализ

Сред акцентите на заседанието на Европейския съвет, днес и утре в Брюксел, ще бъде и темата за климатичните промени. Лидерите от ЕС трябва да обсъдят стремежа за постигане на съгласие за намаляване на емисиите за 2030 г. Това ще позволи на общността да представи своя актуализиран национално определен принос към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата преди края на 2020 г.

В свой материал Euractiv.bg посочва, че българският премиер Бойко Борисов е поискал от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен “план” за подпомагане на поетапното премахване на въглищата в страната. По думите му, собственият капацитет на България е недостатъчен за постигане на целите на блока за климата до 2030 г.

Обща цел на Европейския съюз, предложена от ЕК, е за намаляване на емисиите от поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., а  наскоро Европейският парламент призова за намаляване с 60%.

Група от единадесет западни страни от общността, включително Франция и Холандия, излязоха със съвместно изявление преди срещата на върха в подкрепа на целта от 55%, пише още изданието.

Според премиера Борисов обаче “лимитът“ на собствения капацитет на България е 40%, като страната се нуждае от подкрепата на Комисията, за да постигне общата цел на общността. Не уточнява под каква форма може да бъде тази помощ, отбелязва Euractiv.bg.

Припомня се, че въглищните централи в България представляват 45,9% от общото производство на електроенергия през 2017 г., а страната смята, че собствените й запаси от въглища могат да подхранват производството на електроенергия за следващите 60 години.

Ние силно подкрепяме борбата срещу изменението на климата, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме Европейската комисия да изготви план за страните от Централна и Източна Европа, където по-голямата част от енергията се добива от въглища. Такъв е случаят в България – почти 60% от нашата енергия се произвежда от въглища“, заявява Борисов, цитиран от изданието.

Посочва се и доклад за състоянието на енергийния съюз през 2020 г., в който Европейската комисия призовава България да се ангажира с ясен срок за поетапно премахване на въглищата.

България все още не планира постепенно премахване на въглищата“, отбелязва Комисията, като посочва, че националният енергиен и климатичен план на България “не е допълнен с подробности или количествен анализ“ за прехода към въглеродно неутрална икономика, посочва още докладът, цитиран от изданието.

Според ЕК – „липсата на информация за това как и кога ще се извърши поетапното премахване на въглищата, за да се постигнат предложените намаления, затруднява оценката дали представеното въздействие се дължи на декарбонизация или на съществуващи структурни проблеми“.

От своя страна председателят на комисията Урсула фон дер Лайен приканва България да обмисли “мерки в подкрепа на стратегията за поетапно премахване на въглищата с ясен ангажимент за сроковете и осигуряване на справедлив преход в районите, зависими от въглища, придружени от ясна стратегия за насърчаване на възобновяемата енергия“, става ясно още от статията на Euractiv.bg.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"