fbpx

Искат мораториум върху кредитити на затворените заведения

Да бъде въведен мораториум върху изплащането на кредитите за период от поне 6 месеца настояват от Сдружението на заведенията в България и от Българската асоциация на заведенията.

В нощните заведения са заети около 35 хиляди души, а заедно с диджеи, артисти, певци, охранителни фирми техният брой е приблизително 100 хиляди.

Браншовите организации ще поискат да отпаднат и лихвите за данъци и осигуровки, както и да могат да бъдат разсрочени.

По 488 лв. ще бъдат отпуснати през ноември и декември на служителите на трудов договор, които са в неплатен отпуск, стана ясно след преговори между представители на бранша и социалното министерство.

Работещите в заведения поискаха 80% от минималната работна заплата за тяхната сфера от 800 лева, т.е. 640 лева. В крайна сметка ще получават 80 % от минималното възнаграждение от 610 лева.

„Искаме да отпаднат лихвите по натрупалите се данъци и осигуровки в периода март- декември. Има колеги, които се опитват да правят дневни партита, което е позволено в определен капацитет. Не мисля, че това ще спаси бранша”, коментира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България.

Според това колко време ще продължи затварянето, организациите ще поискат и компенсация в процент от оборота, спрямо миналата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"