fbpx

ЕК представя доклада за върховенството на закона на 23 септември

Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС.

Това съобщи зам.-председателят на ЕК Вера Юрова пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, където бе обсъден въпросът с механизма за сътрудничество и проверка, прилаган спрямо България и Румъния.

Тя посочи, че наблюдава със загриженост събитията в България и отбеляза, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава.

ЕК препоръчва България да се обърне отново към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор.

Измененията в конституцията трябва да имат широка подкрепа, заяви Юрова, цитирана от БТА.

По нейните думи в предстоящите този месец доклади за нашата страна ще бъде изразена тревога за свободата на изразяване и за състоянието на медиите. Подобна е обстановката в много други държави от ЕС, поясни Юрова.

Тя допълни, че засега не може да се посочи дата, на която Съветът на ЕС би подкрепил препоръката на ЕК за прекратяване на механизма за сътрудничество и проверка за България.

ЕК не е арбитър във вътрешнополитически спорове, трябва да има ясно разграничение между правомощията на комисията и на държавата. Отхвърлям обвиненията в съучастие с (българския премиер Бойко) Борисов, не ме обиждайте, обърна се тя към евродепутати от парламентарната комисия, които отправиха подобни обвинения.

Юрова посочи, че върховенството на закона има пряко отношение към дейността на инвеститорите и състоянието на икономиката, и добави, че въпросът със законността се очаква да бъде показател при отпускането на средства от ЕС за икономическо възстановяване от пандемията от Ковид-19.

      




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"