fbpx

Мнозинството поляци подкрепят блокирането на бюджета на ЕС

57% от поляците подкрепят решението на полското правителство в опита му да блокира условието за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона, което засяга и 7-годишния бюджет на ЕС, и плана за възстановяване на икономиките заради пандемията.

Данните са от анкета на United Surveys, цитирана от Euractiv.bg.

На втори въпрос от анкетата – дали Полша трябва да наложи вето върху бюджета, ако този механизъм бъде въведен, по-малко от 20% от анкетираните са отговорили, че страната трябва да подкрепи бюджета, докато повече от половината от анкетираните (57,4%) искат бюджетът на ЕС ще бъде блокиран, а 23,1% нямат мнение по темата.

Бюджетът и планът за възстановяване, който е в размер на 750 млрд. евро трябва да бъдат приети единодушно от 27-те държави-членки на ЕС, но Унгария и Полша за момента блокират процеса.

Позицията на официална Варшава е, че блокирането на пакета – бюджет 2021-2027 и плана за възстановяване, е единственото решение, защото условието за върховенство на закона е заплаха за суверенитета на страната.

В същото време според опозицията действията на правителството по отношение на механизма са резултат от страха му, че Брюксел ще му наложи финансово наказание за неуважение на върховенството на закона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"