fbpx

Европейският парламент прие острата резолюция за България

С 358 гласа „за“, 277 „против“ и 56 „въздържали се“ Европейският парламент прие днес резолюция за състоянието на правовата държава и основните права в България.

Процедурата се забави, защото много от евродепутатите гласуваха онлайн.

Резолюцията няма законодателна стойност, но ще има голям отзвук особено у нас.

Очаква се по-късно ЕП да разпространи окончателното съдържание на документа.

Повечето предложени поправки, направени от Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, бяха отхвърлени. Те имаха за цел да тушират позицията срещу премиера Борисов и правителстото.

Въпреки че ЕНП призоваха евродепутатите си да гласуват против, 6 от тях да подкрепили резолюцията, а 32 са се въздържали.

Зад резолюцията стои групата „Социалисти и демократи“, която публикува преди вота изявление със заглавие: „Години наред ЕНП си затваряше очите за ерозиращата демокрация на Унгария. Не обръщайте гръб и на България!“

Евродепутатът Даниел Фройнд от Зелените написа в „Туитър“ на български: „Брюксел е зад теб, #България. Той беше у нас тази седмица, за да види и чуе какво мислят гражданите.

Резолюцията обръща внимание на „значително влошаване на зачитането на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“.

Euractiv.bg обобщава:

Евродепутатите осъждат полицейското насилие над протестиращи и журналисти. Действията на служителите на МВР са определени като “насилствени и непропорционални”, както и “незаконните и прекомерни одити“ на фирми, изразили своята подкрепа за протестите.

По отношение на съдебната власт резолюцията осъжда продължаващите системни проблеми в съдебната система и по-специално липсата на законодателна рамка за търсене на отговорност от ВСС и главния прокурор. Има изразяване на опасения, че промените в изборното законодателство се правят твърде близо до предстоящите парламентарни избори. Има и обща загриженост за прибързаното приемане на законите в страната.

Споменават се подбуждащи омраза изказвания, основана на пол и сексуална ориентация дискриминация, правата на ромите и на лицата, търсещи убежище.

Евродепутатите осъждат кампаниите за оклеветяване и осъждат насилието над журналисти. Те са дълбоко загрижени от влошаването на свободата на медиите, на прозрачността и от липсата на разнообразие в собствеността на медиите, както и от твърденията за отпускане на европейски средства за приятелски настроени към правителството медии.

Резолюцията подчертава необходимостта от по-строг контрол върху харченето на парите от ЕС. Тя настоява за незабавна реакция на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за обогатяване на близки до управляващата партия лица.

“Върховенството на закона означава разделение на властите, но твърденията за съдебна корупция и политически съдебни преследвания се увеличават. Означава свобода на медиите, но ние сме свидетели на нарастващо влияние на властите в обществените медии и прилагането на клиентелизъм, когато става въпрос за частни медии. Означава отстояване на гражданските права, но сме свидетели на полицейска жестокост и потискане на правата на малцинствата“, казва авторът на резолюцията Хуан Агилар.

Само преди седмица българското правителство получи и негативен доклад за спазването на върховенството на закона в страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"