fbpx

Французойка поема Европейската банка за възстановяване и развитие

Французойката Одил Рено-Басо бе избрана в четвъртък за президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за четиригодишен мандат.

Тя ще замени на поста британеца Сума Чакрабарти, който бе президент на ЕБВР два поредни мандата от 2012 година. Мандатът на британеца изтече на 2 юли тази година.

Решението е взето на годишното събрание на банката със седалище в Лондон, проведено онлайн заради пандемията, съобщиха информационните агенции.

Изборът на нов шеф на банката трябваше да се състои през май, но поради новия коронавирус, 29-тата годишна среща на ЕБВР беше отложена за есента.

В конкуренция с Рено-Басо бяха полският финансов министър Тадеуш Кощински и италианският депутат Пиер Карло Падаан, бивш министър на икономиката и финансите. Последният оттегли кандидатурата си в началото на октомври.

За да спечели, кандидатът трябваше да осигури подкрепата на повече от половината от 71 акционери на ЕБВР, включително представители от 69 държави и територии, Европейския съюз и Европейската инвестиционна банка.

55-годишната Рено-Басо има богата международна кариера в областта на икономиката и финансите. През юни 2016 г., тя е първата жена, назначена за генерален директор на Министерството на финансите на Франция и досега е на тази позиция.

Рено-Басо е завършила престижния Институт за политически науки в Париж, по-известен като Sciences Po.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"