fbpx

ЕБВР предупреди, че е опасна 10-годишната погасителна давност

Ако бъдат приети промените в Законa за задълженията и договорите, които налагат 10-годишна абсолютна погасителна давност на всички вземания по задължения на физически лица, ще има значително негативно въздействие върху българския финансов сектор и впоследствие върху реалната икономика.

Това предупредиха от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Преди дни депутатите приеха единодушно на първо четене промени в Закона за задълженията и договорите.

Автори на предложението са депутати от „Обединени патриоти”, които твърдят, че България е останала единствената държава в ЕС, в която все още няма законова възможност за фалит на физически лица.

Според вносителите, в момента има открити процедури за принудително изпълнение, засягащи над 600 хиляди семейства.

С новите текстове се дава възможност човек да се освободи от своите изискуеми задължения след изтичане на определен период от време, за да се премахне фигурата на вечния длъжник.

В момента 10-годишна абсолютна давност важи само за задълженията на гражданите към бюджета.

ЕБВР е създадена през 1991 г. с цел да допринесе за икономическия прогрес и да подпомогне прехода към пазарно ориентирана икономика на страните от Централна и Източна Европа, приели да съблюдават принципите на плуралистичната демокрация.

Акционери в нея са 68 държави и 2 междудържавни институции – Европейският съюз и Европейската инвестиционна банка. Акционерният капитал на ЕБВР възлиза на 30 млрд. евро. Република България участва в капитала на ЕБВР с 237,11 млн. евро, равняващи се на 23 711 акции, всяка с номинал 10 000 евро и има 0,79% от правата на глас.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"