fbpx

600 000 българи зависят от приемане на 10-годишна давност на задълженията

Промените в Закона за задълженията и договорите, с които се въвежда абсолютна давност от 10 години за събиране на задължения от физическите лица, са изключително важни за повече от 600 000 българи. Това е позицията на Асоциацията за защита на потребителите.

В момента тези хора са под непрекъснат тормоз на колекторски фирми и други лица, извършващи дейности по събиране на дългове.

Това повдига и въпросът за нуждата от законодателни промени, регламентиращи този бизнес, смятат от неправителствената организация.

Към днешна дата България е единствената държава в ЕС, в чиито законодателство не е дадена правна възможност физическо лице да обяви фалит или това на практика да стане чрез давността.

Предложеният давностен срок от 10 години е разумен и отразява практиката досега в европейските страни.

От асоциацията не приемат неговото увеличаване на 15 години, каквито предложения вече се появяват.

Това е втори опит на 44-то НС да прокара и приеме законопроект за въвеждане на 10-годишна абсолютна погасителна давност като средство за преодоляване на проблема с „вечния длъжник“.

Подобни предложения имаше и в 43-то НС. Такъв законопроект мина на първо четене, но след това беше „забравен“.

В момента подобен закон е повече от належащ заради финансово-икономическата криза и безработицата вследствие на пандемията от коронавирус, настояват от асоциацията.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"