fbpx

Марио Драги: Инвестирайте заемите в младите хора, без да търсите политически изгоди

Европейските правителства да гарантират, че колосалните заеми, теглени вследствие на пандемията, ще бъдат инвестирани в модернизиране на техните икономики. Това призовава бившият шеф на Европейската централна банка Марио Драги, цитиран от Euractiv.bg.

По думите му, „дългът, създаден от пандемията, е безпрецедентен и ще трябва да бъде погасен основно от онези, които са млади днес“.

Драги коментира, че огромните зами, теглени от Европа, заради големите правителствени субсидии, ще бъдат устойчив дълг само ако той се използва за продуктивни цели, като инвестиции в младежта, инфраструктури за производство, или за научни изследвания.

“В този случай той ще се разглежда като “добър дълг”, подчертава той и предупреди, че, ако заемите се използват за непродуктивни цели, дългът ще бъде разглеждан като „лош“ и неговата устойчивост ще бъде подкопана.

Драги определя като правилни мерките, предприети от правителствата и централни банки за подпомагане на икономиката и посочи, че е необходима „мащабна инвестиция в интелектуалните и финансови ресурси“ за младите хора в спешен порядък.

Той е против да се наливат ресурси в инициативи, които генерират “гарантирани и незабавни политически изгоди”.

Наше задължение е да им предоставим (на младите хора, б.р.) възможност за обслужване на този дълг и това да става, докато живеят в подобрени общества, призовава Марио Драги.

Той е убеден, че извънредното положение и оправданите от него мерки няма да продължат завинаги. „Сега е моментът да демонстрираме мъдрост при избора на бъдещето, което искаме да изградим”, изтъква още Драги.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"