fbpx

ЕБВР с негативна ревизия на прогнозите за България

По-голямо свиване на икономиката в България за 2020 година и по-малък възстановителен растеж за догодина прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в най-новия си доклад, цитиран от „Дневник“.

Свиването ще е 5,5 %, при прогнози от май за 5 на сто, а растежът през 2021 година ще е 3 % при предишни прогнози от 4 на сто.

Според ЕБВР регионът ни, наречен югоизточната част на ЕС – България, Румъния, Гърция и Кипър, е по-тежко засегнат от пандемията от икономически по-развитите европейски държави.

От тази четворка само Гърция е с по-негативни показатели от нас.

В същото време обаче прогнозите сочат, че в България доходът на глава от населението ще се върне към стойностите си от 2019 г. по-бързо от повечето членки на ЕС в региона, със скорост, сходна с тази на Западните Балкани.

В доклада за България се казва още, че след ръста от 3.4%, движен основно от потреблението, през 2019 г. „дълбоката рецесия“ и ограниченията, въведени заради извънредното положение през март, заедно с постепенно възстановяване през май след сваляне на ограниченията характеризират 2020 г. Възстановяването обаче се е забавило с увеличаването на заразените в средата на лятото, а въздействието на COVID-19 се е проявило най-ясно през второто тримесечие, когато спадът на БВП е 8.7%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"