fbpx

Комисия в ЕП прие резолюция за България, корупцията в центъра на дебата

Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.

Това се настоява в резолюцията за България, приета от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента.

Тази резолюция ще бъде обсъдена в пленарната зала в понеделник, съобщи БНР.

Не би трябвало парите на европейските граждани да се използват за корупция и в нарушение на върховенството на закона, но това става, заяви по-рано по време на заседанието на комисията евродепутатката от крайната левица Клеър Дейли.

„Това означава стотици хиляди от европейските пари, предназначени за къщи за гости и селски райони да се използват за луксозни лични вили на правителството. Това означава, че когато фермерите казват, че стотици милиони отиват за ферми, които не съществуват,  министърът на земеделието да им отговаря: „Мълчете, не казвайте нищо, защото ще ни спрат парите“.

Това означава подкупи за плащания за Covid-19, това означава обществени поръчки за магистрали, които се отклоняват. Това означава консултантски фирми, свързани със строителни компании със счетоводство с пари, откровено предназначени за подкупи“.

Гласуването става само ден, след като Еврокомисията огласи докладите за върховенството на закона в страните членки. България е критикува за корупцията по високите етажи на властта, липсата на отчетност на главния прокурор, че няма прозрачност при собствеността на медиите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"