fbpx

Икономисти не мислят, че намаленият ДДС ще изсветли бизнеса

Мярката за намаляване на ДДС за ресторантьорския бранш е обидна и много неадекватна, смята бившият премиер Иван Костов.

„Тя разрушава много баланси в данъчната система и подсказва, че този бизнес е в сивия сектор. Ако той беше на светло, щеше да е заинтересован да възстановява данъчен кредит“, коментира Костов пред БНР.

В края на миналата седмица депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ внесоха проект за промяна на Закона за ДДС, с които се предвижда налогът да падне от 20 на 9% за ресторантьори и хотелиери, а покрай тях също за книги и учебници.

Запитан защо точно на този „нередовен и сив сектор“ се дават тези облекчения Костов предположи, че решението е резултат на натиск, на който правителството не е трябвало да се подава.

Иван Костов смята, че в България трябва да се върне данъчният модел с прогресивни ставки за доходите и за данъка върху печалбата.

Спорен него не е уместно да се променя данъчната система в средата на годината, защото няма да може да се отчете отражението на кризата върху бюджетните приходи, което пречи на планирането.

Няма да паднат цените в ресторанти и заведенията заради намаляване на ДДС в сектора, заяви депутатът от ГЕРБ и съвносител на занопроекта Тома Биков пред БНТ.

Той обясни, че това е антикризисна мярка, която цели изсветляване на сектора.

20% в момента е ДДС, но ако не го плащаш, плащаш на счетоводители, за да го укрият. Изведнъж ти кажат 9%, може да се окаже, че е по-лесно да го платиш, обясни Биков.

Натискът от тук нататък да се търсят нови и нови облекчения и преференции, ще бъде огромен, което в средносрочен план ще натовари фиска, а от там нататък ще доведе до допълнителен натиск за увеличаване на други данъци или на общата ставка по ДДС.

Т.е. дават се 10 преференции, а ставката се увеличава на 22 или 23%, прогнозира анализаторът Калоян Стайков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"