fbpx

Борисов преименува „Балкански поток“

Газопроводът „Балкански поток“ вече ще се нарича „инфраструктура газова на България“. Това обяви премиерът Борисов, който заедно с изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов инспектира реализацията на газопровода в 44-километровия участък в област Търговище.

Макар в разговора на няколко пъти сам той да нарича проекта „Балкански поток“, в един момент се обърна към Малинов с репликата – „За да няма никакви спекулации, вече си го наричаме инфраструктура газова на България.“

Припомняме, преди дни се появиха информации, че САЩ могат да наложат санкции както на фирмите, участващи в проекта „Северен поток“, така и на тези, строящи „Турски поток 2“, за чието продължение е възможно да се приеме и „Балкански поток“.

По думите на Борисов, „България ще бъде диверсифицирана и ще има възможност да получава и азерски, и американски, катарски, израелски и всякакъв друг газ“.

Според експерти фактът, че в един момент газопроводът може да бъде резервиран и за други източници на суровината, го прави независим от „Турски поток“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"