fbpx

„Балкански поток“ е независим от „Турски поток“, убеждава експерт

Въпросът дали „Балкански поток“ е продължение на „Турски поток“ е най-важният в момента. Това посочи в студиото на Блумбърг България Тв Кирил Темелков, председател на Българска газова асоциация.

Експертът е категоричен, че „Балкански поток“ не е продължение на „Турски поток“. Той дори е притеснен, че подобни новини и свързаните с тях интерпретации вредят на проекта, който се развива в България и на територията на Сърбия.

Коментарът му е във връзка със заявеното от САЩ намерение да наложи санкции на всички компании, работещи по проектите „Турски поток 2“ и „Северен поток“.

По думите на Темелков в момента текат преговори с банки за финансиране и санкциите срещу „Турски поток“ вредят на „Балкански поток“, който се реализира изцяло на търговски принцип.

В нито един документ „Балкански поток“ не е дефиниран като продължение на „Турски поток“ и зависим от него, аргументира се още Кирил Темелков.

Той посочи, че в дългосрочен план газопроводът на българска територия може да бъде резервиран и от други източници на природен газ – от Румъния, Азербайджан, втечнен газ от терминала в Гърция. Това в още по-голяма степен е доказателство, че „Балкански поток“ не е продължение и не е в зависимост от „Турски поток“, коментира Темелков.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"