fbpx

До края на годината интерконекторът с Гърция да е готов, поиска Борисов

Интерконекторът с Гърция трябва да бъде завършен максимално бързо, е заявил премиерът Борисов.

Това е газовата ни магистрала с Гърция, пандемията я забави малко, но постигнахме съгласие с гръцките ни партньори, че тази годината тя трябва да бъде пусната в търговска експлоатация. Това е геостратегически проект както за България, така и за целия регион“, коментира той.

Борисов, придружен от парламентарния шеф Караянчева и министри, е проверил напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Припомняме, забавянето на интерконектора предизвика много коментари и критики за приоритизирането на „Балкански поток“, който транзитира руски природен газ към Сърбия.

Енергийният министър Теменужка Петкова е информирала Борисов за напредъка на проекта. Договорът за доставка и производство на линейни тръби е изпълнен. До момента са произведени и доставени 187 км. тръби както на българска, така и на гръцка територия. Над 170 км са разчистени от общо 182 км и трасето е подготвено за последващи дейности. Над 128 км от доставените тръби са разнесени по трасето и повече от 101 км от разнесените тръби са заварени. Продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на тръби в готовите участъци и обратното засипване.

Правителствената пресслужба припомня, че стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България е даден на 22 май 2019 г. Газопроводът ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"