fbpx

Прокуратурата установи нарушения при строителството край парк „Росенец“

Няма осигурен свободен достъп до крайбрежната ивица заради поставена временна строителна ограда в парк „Росенец“. Освен това в МРРБ липсват одобрени инвестиционни проекти за изграждане на пристанище и на двуетажна постройка, разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

Това са част от изводите от проверките, проведени на 20 и 21 юли 2020 г. под ръководството на заместника на главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) и в присъствието на наблюдаващ прокурор от ВАП, органите на ДНСК, РДНСК-Бургас, Областна и Морска администрация Бургас.

Ще припомним, че от парк „Росенец“, където се намира резиденция, свързана с Ахмед Доган всъщност започнаха протестите срещу правителството. Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов и активистът от партията Ивайло Мирчев се опитаха да стигнат до брега с лодки, но бяха изгонени от охраната.

Сред проверяваните обекти е и „Алепу вилидж“. Там е констатирано изграждане на укрепително съоръжение – странична подпорна стена, в отклонение от строителните книжа. Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект.

ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ.

В местността „Буджака“ се установи оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

Проверките под ръководството на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"