fbpx

Прокуратурата поиска да се провери дефицитът на лекарства

Върховна административна прокуратура поиска министърът на здравеопазването, шефът на Изпълнителната агенция за лекарствата и директорът на НАП да проверят има ли недостиг на медикаментите в болниците и аптеките.

Проверката трябва да установи, ако наистина има дефицит, кой е задържа медикаментите – притежателите на разрешение за употреба, производителите, вносителите, търговците на едро или посредниците и аптеките.

Прокуратурата пита също дали има засилен износ в чужбина на жизненоважни за системата медикаменти. В такъв случай Министерство на здравеопазването да предприеме незабавни мерки, за да се компенсира недостига на лекарства.

МЗ е изпратило във ВАП данни за дружества, притежатели на разрешения за търговия на едро с лекарствени продукти, които е възможно да осъществяват подобни действия.

Недостиг на лекарства няма, но има презапасяване, заяви Бойко Борисов, който отиде на посещение на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Кметът се лекува от COVID -19 в местна болница. Посещението беше предавано на живо във Фейсбук.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"