fbpx

Само 14 000 чужди туристи са били през октомври в морските ни курорти

Едва 14 000 чужди туристи са отседнали през октомври в морски курорти в областите Варна, Бургас и Добрич.

Това показват данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) на Министерството на туризма, съобщи TravelNews.

Спадът е над 90% спрямо същия период на миналата година. Общо по Черноморието са пренощували над 51 хил. гости, от които 37 000 са българи. Сривът при чужденците е толкова сериозен, че спадовете в сектора не могат да се компенсират.

Данните на Единната система за туристическа информация показват, че повече от 341 хил. туристи са пренощували във всички места за настаняване в цялата страна през октомври.

От тях българите са около 283 хил., а чужденците – над 57 хил. Данните за София сочат, че пренощувалите туристи през октомври са над 45 хил., от които над 26 хил. българи и повече от 19 хил. чужденци.

Най-много реализирани почивки в чужбина през октомври има в съседна Турция, обясниха от бранша. Топлото време през октомври удължи сезона за българите по Черноморието. От своя страна, голяма част от хотелиерите намалиха цените на нощувките и на пакетните цени на услугите си в цялата страна.

Разрастващата се пандемия не е добър знак. Очакванията са за временно замразяване на хотелиерската дейност през ноември.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"