fbpx

Офис пазарът в София и Букурещ все още е интересен за инвеститорите

Офис пазарите в София и Букурещ продължават да имат сериозен инвестиционен потенциал, като предлагат значително по-висока доходност спрямо останалите столици в Централна и Източна Европа.

За да привлекат повече инвеститори с дългосрочен хоризонт, търсещи текуща доходност от своите придобивания, банките трябва да станат по-гъвкави при финансирането, посочват от Lions’s Head Investments.

„И двата града разполагат с отлични инвестиционни продукти – първокласни офис проекти с големи международни компании за наематели, с възможност за добра текуща доходност и устойчивост на търсенето.“, коментира Елица Ценова, директор „Инвестиции“ в Lion’s Head Investments.

В отговор на променената работна среда, собствениците на бизнес сгради търсят нови гъвкави решения в преговорите за наем на офиси. Някои от тях използват момента за оптимизация на оперативните разходи, както и за ремонти и подобрения в сградите, така че да отговарят на новите изисквания на наемателите.

„Преди настъпването на COVID-19 наемните нива на офис площи в България бяха по-ниски спрямо наемите на пазара в Румъния и значително по-ниски от тези в Централна Европа, което не налага сериозни корекции по време на извънредното положение и поддържа пазара устойчив. България продължава да се отличава със сериозни конкурентни предимства спрямо разходите за наем, които са от особено значение при избора на локация от международните компании“, посочва Георги Попчев, пропърти мениджър в Lion’s Head Investments.

Вероятността да се търсят опции за намаляване на наетите площи е малка, тъй като очакванията са в дългосрочен план работата от вкъщи да остане като допълваща, а не основна форма, посочват експерите от Lion’s Head Investments.

„Офисите няма да бъдат изместени напълно, но ще са необходими промени, за да се осигури здравословна и безопасна среда за служителите“, уточнява Георги Попчев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"