fbpx

Едва 49 семейства са получили 610-те лева помощ за принудително гледане на дете

Въведената от държавата помощ от 610 лв. за семейства в принудителен отпуск за гледане на дете до 14-годишна възраст в карантина е достигнала едва до 49 семейства. Това става ясно от отговор на социалния министър Сачева по време на парламентарния контрол, пише „Сега“.

Това повтаря неуспеха от пролетта, когато поставените трудно изпълними условия попречиха семействата в принудителен отпуск да получат не особено сериозната сума от 375 лева.

В края на лятото от ведомството на Сачева декларира, че предстои реална помощ за родителите в безизходица, припомня „Сега“. Новата мярка, предвиждаща семейства с деца до 14 години да имат право на 610 лв. месечна помощ, за пръв път включваше и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица, както и тези, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения.

Въпреки че към момента над 15 000 деца са в карантина, от началото на септември досега само 252 семейства са поискали подкрепа. От тях на условията за дохода – средномесечният доход на член от семейството да бъде по-нисък или равен на минималната заплата – са отговорили само 49.

Така заделените 85 млн. лв. остават неусвоени.

От социалното министерство обещават да се увеличи доходният критерий на 150% от минималната заплата, т.е. 915 лв. на член от семейството. Това ще стане евентуално следващата седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"