fbpx

БНБ няма да удължи мораториума за плащания по банкови кредити

БНБ не планира удължаване на срока на мораториума за плащанията по банкови кредити. Централната банка остава в готовност да приложи, ако това се налага, допълнителни мерки, повечето от които свързани с капиталовите изисквания и наблюдава ситуацията внимателно.

Това е заявил управителят на БНБ Димитър Радев по време на срещата си с членове на Американската търговска камара в България (AmCham). Пресцентърът на банката публикува пълен запис от разговора.

Що се отнася до ликвидността преди COVID-19 и след като кризата се разрази, управителят на БНБ припомня, че като част от подготовката за ERM II са били приети мерки, които допълнително са заздравили сектора. Кредитирането до момента остава стабилно, но заедно с това то е процес, отразяващ както предлагането, така и търсенето. В период като сегашния банките активно търсят добри „банкируеми“ проекти. Банките обаче трябва да остават внимателни при идентифицирането и оценяването на рисковете, които поемат, при отпускане на заеми. Независимо от стимулите да увеличават кредитирането банките не трябва да го правят на всяка цена или при всякакви рискове, коментира още Радев.

По отношение на макроикономическото развитие на страната и последиците за банките, Радев припомня, че БНБ традиционно е по-консервативна в прогнозите си. Стрес тестовете на централната банка през последните няколко години бяха основани на силно отрицателни сценарии. Сега обаче отрицателните сценарии се реализират, а банковият сектор е подготвен, изтъква той. Текущата макроикономическа прогноза на БНБ остава малко по-консервативна от тази на някои други институции, но и несигурността нараства и става все по-трудно да се оценят параметрите на възможните сценарии. Въпреки всичко очаквам банковият сектор да остане устойчив спрямо всякакви отрицателни промени в средата, обяснява Димитър Радев.

На отправен към него въпрос Радев изтъква още, че политическото напрежение обикновено не благоприятства икономиката, но заедно с това не е задължително политическите цикли непременно да преминават и в икономически. По тази причина не се очаква банковата стабилност да бъде повлияна от политическата среда. По думите му, политическата класа следва да концентрира внимание върху управлението на  дълбоките процеси на преход – от етапа на защитата срещу пандемията, през икономическо възстановяване, до последващата фаза на трансформации в икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"