fbpx

Може да одържавят колекцията на Васил Божков

Приключили са действията по претърсване и изземване на вещите, имащи белезите на  движими културни ценности, в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД в гр. София.

На този адрес се помещава музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“. Това съобщи в изявление говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя уточни, че действията са извършени във  връзка с образувано досъдебно производство, по което Васил  Божков е привлечен към наказателна отговорност за ръководител на организирана престъпна група.

Намерени са 6778 предмети, притежаващи признаци на движими културни ценности. Божков обаче бил регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта. Според прокуратурата, останалите  6566 предмети са незаконно притежавани от обвиняемия.

Върху голяма част от вещите са открити замърсявания от земна маса, а върху  опаковките е намерен изписан ръкописен текст с означение на различни  географски области и населени места от територията на България. Вероятно същите са били добити от иманяри в нарушение на закона, стана ясно от изявлението.

Предстои да бъде назначена съдебно-археологическа експертиза на иззетите вещи, която ще бъде възложена на екип от международни експерти.

Ще се изследва и произхода на всяка една от тези вещи, за да се изясни дали са били незаконно придобити.

„Ако се съберат достатъчно доказателства в тази насока, ще бъдат предприети съответните законови процедури по обявяването на колекцията „Васил Божков“ за публична държавна собственост“, се казва в изявлението на говорителя на главния прокурор.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"