fbpx

Синдикати искат действия за изравняване заплащането между половете в Европа

Данни на Евростат сочат, че разликата в заплащането между половете в ЕС се е свила с едва 1% през последните осем години. Ако тази тенденция се запази, жените ще чакат още 84 години – до 2104 г., за да постигнат равно заплащане с мъжете.

Изследването е на Европейската конфедерация на профсъюзите, цитирано от КНСБ и Euractiv.bg.

Необходими са обвързващи мерки за равенство на заплащането, които да променят ситуацията. Без тях разликата между половете ще продължи да нараства в девет държави-членки, след които е и България, пише още изданието. У нас разликата в заплащането се запазва около 13% през 2010 и 2018 г, подобна е и ситуацията в Ирландия (последно отчетена разлика 14,4%), Хърватия (10,5%), Латвия (14,1%), Литва, (14%), Полша (8,8%), Малта (11,7%), Португалия (16,2%), Словения (8,7%).

Прогнозата за другите държави кога ще изчезне неравенството сочи, че жените в Германия и Чехия ще чакат до 2121 г. за еднакво заплащане. Най-бавно разликата се затваря във Франция (0,1% от 2010 г.) и ако това продължи, на страната ще са й необходими над 1000 години, за да постигне равенство.

В същото време най-бързо неравенството ще изчезне в Румъния, Люксембург и Белгия – съответно през 2022, 2027 и 2028 г.

Големият бизнес обича да се преструва, че постигаме напредък в намаляването на разликата в заплащането между половете чрез доброволни мерки. Но жените биха чакали над 100 години за равно заплащане в Европа, ако промяната продължи със сегашните си темпове. Жените, които са работили на първа линия по време на кризата Covid-19 в системно подценявани грижи, трябва да получат справедливост”, коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч, цитиран от Euractiv.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"