fbpx

Милиони американци още са без работа, временните съкращения стават постоянни

Повече от шест месеца след пандемията, опустошила пазара на труда в САЩ, милиони американци все още са безработни.

След подобренията през лятото, възстановяването на пазара на труда се забавя. Онези, които преди са били бармани, домакини или на други работни места, зависими от пътуването и близките контакти между хората, са отстранени, тъй като техните индустрии се приспособяват към по-ниското търсене и пандемията започва да оставя трайна следа в американската икономика.

Към септември в САЩ има около 142 милиона заети, което е с 7% по-малко, отколкото преди пандемията, сочи анализ на Ройтерс.

Но заетостта в хотелиерството и развлекателната индустрия е с 23% под нивата преди кризата, показват данните на Министерството на труда.

Временните съкращения стават постоянни, тъй като компаниите, които се надяваха да отворят отново, правят труден избор.

Walt Disney обяви миналия месец, че ще съкрати 28 000 работни места. United Airlines и American Airlines ще освободят 32 000 работници. Cineworld, втората по големина в света кино верига, ще анулира приблизително 20 000 работни места в САЩ.

Междувременно наемането в компании и търговци на дребно, които предлагат услуги, от съществено значение или с голямо търсене по време на кризата, се възстановява по-бързо, връщайки заетостта почти до нивата от февруари.

Работниците, уволнени от силно засегнатите индустрии, намират малко нови възможности за работа заради силната конкуренция.

Матю Сийвърс е освободен през май от работата си като барман в казино в Лас Вегас. 36-годишният Сивърс не е получил отговор за нито едно от петте работни места, за които е кандидатствал оттогава.

„В нашия свят всичко е с главата надолу“, каза Сивърс, който се надява да си намери друга работа преди изтичането на срока на ипотеката след шест месеца.

Броят на публикуваните работни места се е увеличил през септември, но предлаганите работни места обикновено не са в същите сектори, които са освободили най-много работници.

Обявите за позиции, които изискват шофиране или доставка, се доближават или надвишават нивата, наблюдавани преди година.

Търсенето на кадри за хотелиерството и туризма намалява с близо 50% в сравнение с преди година.

Обявите за работа с ниски заплати се възстановяват по-бързо от работните места със средна или висока заплата.

Броят на хората, които са били без работа поне 27 седмици, се е увеличил със 781 000 през септември до 2,4 милиона. Още 345 000 души бяха съкратени за постоянно през този месец, увеличавайки армията на безработните до 3,8 милиона.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"