fbpx

Финансова инжекция от 55 млн. лева за „Марица Изток“

Българският енергиен холдинг ще отпусне на комплекса „Марица Изток“ 50 милиона лева дългосрочен заем, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседанието на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология.

Отделно се дават още 5 милиона лева за актуализиране на заплатите на работниците и служителите, съобщи БТА.

„Заедно с колегите от КТ „Подкрепа“ и КНСБ дискутирахме актуални въпроси от енергийния сектор. Обединихме се обединихме около мерки, които ще гарантират нормалното функциониране на комплекса „Марица-изток“ след отражението на Ковид-19. Правителството ясно е декларирало заявката си развитие на въглищните централи у нас до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Това е залегнало в два документа – Интегрирания план в областта на енергетиката и климата и проекта на Стратегия за устойчиво енергийно развитие“, е подчертала министър Петкова, цитирана от пресслужбата на ведомството.

По време на Браншовия съвет в Министерство на енергетиката са обсъдени перспективите на комплекса. Участваха представители на двата синдиката „КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов имаше разговор с президента на КНСБ Пламен Димитров и представители на синдикатите на „Мини Марица-Изток“. Той се е състоял в Резиденция „Бояна“, тъй като премиерът не е бил открит в сградата на Министерски съвет.

Думи на Димитров обаче изясняват спешното отпускане на финансовата инжекция. Без този дългосрочен кредит – чиито условия и лихви дори още не са уточнени, миньорите са били готови за стачни действия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"