fbpx

Решението за VII блок на АЕЦ“Козлодуй“ не било реверанс към САЩ, твърди Петкова

С решението на правителството да се водят разговори със САЩ за строителството на VII блок на АЕЦ“Козлодуй“ не може да се говори за реверанс заради „Турски поток“. Това отговори енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг след заседанието на кабинета днес.

Знае се, че Щатите са против строителството на газопровода, наричан от премиера Борисов „Балкански поток“ в частта му, която преминава през България. Американската позиция е, че това е един от инструментите на Москва за разширяване на зависимостта на Европа от руските енергоносители.

На днешното си заседание кабинетът разреши на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да започне преговори с компании от САЩ, разработващи технологии в ядрената енергетика, включително и технологии за малки модулни реактори.

Целта е да се проучи възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на одобрената вече площадка номер 2 на АЕЦ „Козлодуй“.

Вчера премиерът Бойко Борисов показа мястото, където ще се строи VII реактор на АЕЦ „Козлодуй”.

Тенденцията, която се вижда в рамките на ЕС дава отговори – трансформация на енергийния микс и цел за нулеви емисии до 2050 г., каза още Петкова

Тя обясни, че в момента нашите базови мощности са 4000 мегавата от въглищни централи и 2000 мегавата – от АЕЦ“Козлодуй“.

Когато въглищните централи излязат от енергийния микс, те трябва да бъдат заместени от други мощости.

Затова се търсят нови възможности. Колкото до малките модулни реактори, те са още в незавършен етеп на разработка. Но в САЩ били най-напреднали и се финализира процедурата то лицензирането им, обясни Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката ще информира депутатите от Комисията по енергетика в Народното събрание на заседанието днес за взетото от кабинета решение за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщи правителственият пресцентър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"