fbpx

Цените на петрола остават под 50 долара за барел до 2023 г.

Малка е вероятността цените на петрола да надхвърлят 50 долара за барел до 2023 г., сочи анализ на Международната агенция по енергетика (IEA).

Тя запази прогнозата за спада на търсенето на петрол в света през 2020 г. на 8,4 милиона барела дневно, до 91,7 милиона.

Според оценките на агенцията търсенето на петрол през юли 2020 г. е нараснало с 3,4 милиона барела на ден на фона на подобряване на епидемиологичната ситуация и отмяна на ограничителни мерки по целия свят.

„Втората вълна от болести на COVID-19 и новите карантини обаче забавят растежа на търсенето“, се казва в доклад, цитиран от ТАСС.

Поради новите ограничителни мерки IEA влоши оценката за възстановяване на търсенето през третото тримесечие на 2020 г. с 200 хиляди барела на ден.

Несигурността на инвеститорите при по-нататъшното намаляване на резервите се отразява на физическия пазар, поради което цените на петрола падат, отбелязва IEA.

Прогнозата за спад в търсенето с 8,4 милиона барела на ден за тази година е от значение ,само ако OPEC + напълно се съобрази с условията на сделката за намаляване на производството и световните резерви се свият с 4 милиона барела през четвъртото тримесечие.

„Въпреки това, с планираното възстановяване на добива на петрол в ОПЕК + с 1,9 милиона барела дневно от 1 януари 2021 г., способността на пазара да усвоява резервите за следващите няколко месеца става още по-ограничена“, твърдят експертите на агенцията. Към това те добавят риска темпът на възстановяване на търсенето да се забави поради нарастващия брой случаи на коронавирус в света.

Актуализираното споразумение ОПЕК + влезе в сила на 1 май, то предполага намаляване на производството от страните от алианса с 9,7 милиона барела на ден през май-юли.

Русия и Саудитска Арабия намаляват добива с равни дялове – 2,5 милиона барела на ден от базовото ниво от 11 милиона барела.

Споразуменията ще бъдат в сила две години, но от август до декември 2020 г. в рамките на алианса, вече се изрязват 7,7 милиона барела на ден, а от януари 2021 до края на април 2022 – 5,8 милиона барела. Параметрите на сделката могат да бъдат преразгледани през декември 2021 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"