fbpx

Социалните партньори не постигнаха съгласие за заплатите в администрацията

Работодателските организации не подкрепиха проекта за допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, внесен от министъра на външните работи и министъра на културата по време на днешния Национален съвет за тристранно сътрудничество. КНСБ и „Подкрепа“ се въздържаха по темата.

По време на онлайн заседанието на НСТС,  свикано от заместник министър-председателя Марияна Николова, социалнитете партньори обсъдиха и проекта на Наредба за стандартите за заплащане на труда на служителите, осъществяващи социални услуги, които се финансират от държавния бюджет. Документът е внесен от министъра на труда и социалната политика.

Наредбата е в изпълнение на Закона за социалните услуги (ЗСУ) и е част от цялостната реформа на сектора. Предвижда се да влезе в сила от 2022 г.

Данните сочат, че около 80% от служителите са с висше образование, но заплащането на труда им трайно изостава и има изтичане на специалисти. 

С Наредбата се регламентират минималните размери на индивидуалните основни месечни възнаграждения за всяка от групите длъжности в процентно съотношение спрямо минималната месечна работна заплата за страната, както и за всяка от социалните услуги, в това число и при намалено работно време.

Социалните партньори не постигнаха съгласие по предложението. Синдикалните организации са изцяло „за“ наредбата, но работодателските организации не я подкрепят.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"