fbpx

Спирането на „Северен поток 2“ ще предизвика вълна от финансови искове

Спирането на проекта „Северен поток 2“, за което сега настояват редица опозиционни политици в Германия, би струвало на немските данъкоплатци милиарди евро, пише вестник Die Welt.

Ако фирми, които вече са инвестирали в изграждането на тръбопровода, поискат компенсация, държавата ще бъде изправена пред искове за милиарди долари, се казва в статията.

В същото време са отбелязани думите на председателя на Източния комитет на германската икономика Оливер Хермес. Той припомни, че не само германските власти, но и датските, шведските и финландските са дали съгласие за строителството. „Все още не е възможно да се каже какви ще бъдат исковете. В случай на евентуална забрана те ще бъдат определени от съда“, казва той.

Die Welt пише още, че около 12 милиарда евро вече са инвестирани в „Северен поток 2“ и в неговото продължение – газопровода OPAL.

Разговорите за спиране на изпълнението на „Северен поток 2” започнаха в Германия след хоспитализацията на Алексей Навални. По-рано лидерите на партията „Союз-90 / Зелените“ категорично настояваха проектът да бъде спрян.

Либералната свободна демократическа партия предложи временен мораториум върху строителството, докато не бъдат изяснени всички въпроси. Същото поиска кандидатът за поста председател на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц.

Ръководителят на парламентарната комисия по икономика и енергетика Клаус Ернст не смята за необходимо да се спира проекта. „Ако правителството спре „Северен поток 2 “, това не само ще навреди на надеждната му репутация – каза Ернст. – Ще трябва да вземем предвид исканията за обезщетения.

Досега германското правителство предложи да не се свързва случаят Навални и изграждането на газопровода помежду си. Едва след като германските военни токсиколози съобщиха, че според техните данни Навални е бил отровен с вещество на група „Новичок“, тонът се промени.

Германският външен министър Хайко Маас заяви през уикенда: „Надявам се, че Русия няма да ни принуди да променим позицията си.“ Това беше тълкувано от медиите и наблюдателите като заплаха за спиране на проекта, отбелязва ТАСС.

Министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер заяви, че е скептичен относно перспективите за санкции.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"