fbpx

Японската икономика с най-голям спад от Втората световна война

Японската икономика е спаднала с 28,1% през второто тримесечие, което е рекорд в следвоенната история на страната. Пандемията от новия коронавирус оказа по-голям натиск върху бизнеса, отколкото се смяташе досега, предаде Ройтерс.

Това подчертава сериозното предизвикателство пред новия японски премиер, който трябва да предотврати по-дълбока рецесия.

Други данни показват спад на разходите и заплатите на домакинствата през юли.

Третата по големина икономика в света падна с 28,1% на годишна база през април-юни, повече от предварителните данни за свиване от 27,8%, показаха ревизираните данни за БВП.

Японската икономика показа някои признаци на възстановяване след три последователни тримесечия на спад – индустриалното производство нарасна с рекордни темпове през юли, благодарение на секторите на автомобили и авточасти.

Но други данни във вторник предполагат, че всяко възстановяване вероятно ще бъде бавно, тъй като разходите на домакинствата са паднали повече от очакваното през юли – със 7,6% на годишна база.

Реалните заплати пък са намалели за пети месец поред, което подчертава натиска върху потребителските разходи.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс през август, заявиха, че очакват икономиката на Япония да се свие с 5,6% през текущата фискална година, приключваща през март 2021 г., и да нараснат само с 3,3% през следващата.

Най-голямо влияние върху ревизията на БВП оказват данните за спада на инвестииите и дълготрайноите активи – най-много от десет години насам.

Тази динамика ще окаже натиск върху новия премиер, който ще бъде избран на 14 септември, за да предприеме решителни стъпки в подкрепа на икономиката на страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"