fbpx

Две наши банки с 0.00 % лихва по депозитите

банкови сейфове

Лихвите по всички депозити и спестовни сметки в Уникредит Булбанк и Банка ДСК са намалени до 0.00%, съобщава „Сега“.

Това е валидно вече няколко месеца, като въпросната лихва важи за всички влогове, независимо от срочността и валутата. С нулева лихва са дори и детските спестовни влогове, които винаги досега са били най-доходоносни заради своята дългосрочност – до навършването на пълнолетие на детето.

Изданието коментира, че мярката е очаквана, тъй като през последните години лихвите по спестяванията постоянно падат, доближавайки все повече нулата. Припомня се, че от началото на 2016 г. основният лихвен процент в страната стана 0.00%, а БНБ наложи отрицателна лихва от 0.6% върху свръхрезервите на банките.

В отговор на действията на централната банка спрямо свръхрезервите, почти всички трезори въведоха такси върху големите фирмени влогове. Така на практика, вече повече от година, бизнесът вместо да печели от вложените си пари, плаща на банките да им ги съхраняват. „Таксите за съхранение“ варират от 0.5 до 1% в зависимост от сумата, като при някои трезори удръжките започват след прехвърляне на влогове от 1 млн. лв.

За момента депозитите на гражданите са без такси за обслужване, внасяне и теглене на пари на падеж, но доходността от тях се облага с 8% данък. Често обаче влоговете са обвързани с разплащателни сметки, чиято такса за обслужване е минимум 2 лв. месечно. Така част от спестителите на практика плащат на банките за депозираните в тях средства, вместо да получават някаква доходност.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"