fbpx

Намериха 3 тона стари разпилени пестициди в изоставени складове

В два изоставени полуразрушени склада в землището на с. Яворово, община Стара Загора са открити 3000 кг стари пестициди.

Това се случи по време на поредната от серия проверки в присъствието на министъра на околната среда и водите Емил Димитров и заместник-главен прокурор от Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева.

Складовете са полуразрушени, намират се в бивше ТКЗС. Опаковките са нарушени, пестицидите разпилени, липсват покрив и врати, всичко това създава висок риск от замърсяване на околната среда.

В тези складове се съхраняват около 3000 кг пестициди, като в единия от тях има и течни разфасовки. И двата склада са необозначени, неохраняеми, а пестицидите са лесно достъпни и могат да се използват от злонамерени лица.

От всички инсинератори в Европа само един във Франция ще може да отдели технологично време за обезвреждане на нашите пестициди, съобщи министър Емил Димитров.

На обектите в с. Яворово вече работят експертите от подразделението Tredi на френската Seche Group, специализирана в управлението на опасни отпадъци. Те разполагат с апаратура, която прави експресен анализ и на място се определя какъв е типът на препаратът и как по-безопасно да бъде третиран.

Междувременно областният управител на Стара Загора Гергана Микова е отправила молба към министър Димитров за съдействие по премахване и обезвреждане на нерегламентирано съхранявани негодни за употреба препарати за растителна защита, да бъде включен още един рисков склад, който е на територията на област Стара Загора.

Да припомним, в рамките на два дни бяха събрани и предадени за обезвреждане 22,8 тона пестициди, които бяха открити на 5 август т.г. край гр. Койнаре и с. Радомирци, община Чернен бряг.

Пестицидите са токсични химични вещества, трудно се разграждат, натрупват се в организма и в хранителната верига и се прехвърлят по въздуха, водата и мигриращите биологични видове, като по този начин се отлагат на разстояние от мястото на тяхното освобождаване.

Затова е наложена забрана за използването на някои от тях и включването им в списъка на устойчивите органични замърсители.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"