fbpx

МОСВ и ДНСК ще проверяват строителство в „Странджа“ след преписка в прокуратурата

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да назначат проверка на строителните дейности в местността „Поляните“ в с. Синеморец, чиито граници попадат в природен парк „Странджа“.

Във ВАП е образувана преписка, в която се споменава, че РИОСВ-Бургас в нарушение на закона продължава да издава десетки частни разрешения за застрояване на община Царево, попадащи  в Природен парк „Странджа“, местността „Поляните“ в с. Синеморец.

В медийни информация се твърди, че за одобрените подробни устройствени планове, издадени по реда на Закона за устройство на територията, за периода 2017 г. до юни 2020 г. е предвидено да бъдат построени тридесет и два обекта. Ще се проверява дали строителните разрешения са законни.

През юни от Коалиция „За да остане природа в България“ алармираха, че в Природен парк „Странджа“ се строи в нарушение на Закона за защитените територии и настоява всички виновни лица, допуснали застрояването на парка да понесат наказателна отговорност.

Най-големият природен парк в България – Странджа, в района на община Царево, е обект на засилен инвеститорски интерес.

Един от фрапантните примери е току-що излетият бетон за строеж на вилна сграда в месността „Поляните в Синеморец“, което е едно от местата в България с изключителна ландшафтна стойност.

Освен тази вилна сграда, село Синеморец е осеяно с незавършени строежи, твърдят екозащитници.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"