fbpx

Връщаме на Италия 22 тона незаконни отпадъци

Върнали сме на Италия незаконен превоз на 22,72 т отпадъци от текстил, съобщават от МОСВ.

Отпадъкът е засечен през май тази година след сигнал от ГКПП Дунав мост 2-Видин за превоз на въпросната фирма Получател е българското дружество И.Р.Г., а отпадъците са с произход от Италия.

Превозът е определен като незаконен по реда на разпоредбите на Регламент (ЕО) 1013/2006 на ЕП и на Съвета относно превози на отпадъци /.

Инициираното разследване от Окръжна прокуратура-Видин е установило вида на внесените отпадъци (абсорбенти, кърпи за изтриване, филтърни материали и предпазни облекла с EWC код 15 02 03), които съгласно документите, придружаващи превоза би следвало да са текстилни материали с EWC код 19 12 08.

Дружеството-получател на отпадъците, находящо се в с. Горник, община Червен бряг, има наложена през април 2020 г.  принудителна административна мярка от директора на РИОСВ-Плевен. Отпадъците са съхранявани и охранявани на терен на Пътна полиция на ОД на МВР-Монтана.

За периода от създаването на Националния координационен център към МОСВ като оперативна работна група до края на м. ноември на 2020 г. нерегламентираните превози на отпадъци в процентно съотношение са намалели от 11,62% на 2,85%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"