fbpx

Как „Балкански поток“ активизира културния обмен между България и Сърбия

От правителствената пресслужба разпространиха информация с някои подробности – поради големия интерес – за подарената от премиера Борисов картина на сръбския президент Вучич. На нея са изобразени двамата държавници по време на обиколката им по българския участък на „Балкански поток“ през юни 2020 година.

Публикуваната в настоящата статия снимка представя почти точно и ситуацията, изобразена в картината.

От съобщението на Дондуков 1 става ясно, че по инициатива на Консорциума „Аркад“, който е изпълнител на линейната част на Балкански поток, са изработени поредица от картини, предназначени за предстояща  изложба в Националния исторически музей. Изложбата се организира съвместно от „Аркад“, „Булгартрансгаз“ и НАИМ при БАН и трябва да покаже археологически артефакти, открити по трасето на „Балкански поток“.

Една от картините, чийто художник е Симеон Кръстев, е връчена от „Аркад“ на „Булгартрансгаз“, които в последствие я предават  на министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът пък е решил тя да бъде изпратена на президента на Сърбия Александър Вучич, като спомен от въпросното му посещението в България.

В рамките на вчерашната среща в Министерския съвет министър-председателят Борисов е изпратил картината на президента Вучич чрез министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович и съпругата на сръбския президент – Тамара Вучич, която е специален съветник в кабинета на министъра на външните работи.

Обяснява се още, че картината е подарена по протоколен път и правителствената информационна служба не разполага със снимки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"