fbpx

Пуснахме руския газ за Сърбия и приехме първите доставки на азерски

Две „енергетични събития“ с българско участие се случиха в първите часове на новата 2021 година.

Сръбският президент Вучич даде тази сутрин начало на функционирането на газопровода „Балкански поток“ (продължение на „Турски поток“) на територията на Сърбия и по този начин западната ни съседка започна да получава природен газ от Русия през България. Това стана възможно след усилената работа по строежа на газопровода на българска територия.

В същото време премиерът Борисов, придружен от азерския посланик у нас Наргиз Гурбанова, от министър Теменужка Петкова и от газови шефове, бе в Петрич, където през компресорната станция „Петрич“ минаха първите доставки на газ от Азербайджан за България.

До 1 октомври 2021 г., по уверение на правителство, доставките ще се реализират по настоящия временен маршрут до входен пункт Кулата – Сидирокастро на българската газопреносна мрежа, след което с изграждането на интерконектора Гърция-България доставките ще продължат по точката на свързване между TAP и IGB – Комотини, Гърция. Затова и в момента няма да можем да получаваме пълния обем от договорените 1 млрд. куб. метра газ.

Сериозното забавяне строежа на интерконектора е обяснявано с пречки, породени от пандемията, което се приема резервирано от енергийни експерти. Задават се въпроси защо „Балкански поток“ изпревари връзката с Гърция. „Сега“ припомня, че за частта, която минава през България, правителството на Борисов е платило над 3 милиарда лева. Газ от този газопровод на наша територия не остава, „Булгартрансгаз“ ще печели само транзитни такси.

На събитието в Петрич премиерът се е въздържал от коментари за стартираните доставки на газ за Сърбия. Припомняме, Държавният департамент на САЩнеколкократно обяви, че възприема „Балкански поток“ като „Турски поток“ и заплаши със санкции участвалите в строежа му.

Имаме ново ниво на сигурност на доставките на природен газ. Правим огромни инвестиции в енергийната сфера, за да бъдем геостратегическа държава, да можем да транзитираме всякакъв газ през 100% българска инфраструктура и да има пълна диверсификация за поколения напред„, е изтъкнал Борисов пред посланик Гурбанова и останалите официални лица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"