fbpx

За рекордно привличане на инвестиции през 2020-та, докладва министър Борисов

Постигаме рекорд по линията на привличане на инвестиции по време на криза. Това е обявил министърът на икономиката Лъчезар Борисов на работно съвещание при премиера.

През 2020 г. по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани проекти на стойност над 1 милиард лева, което е рекорд за последните 6 години. Сертифицираните проекти са 34. 17 от тях са във високотехнологично производство и услуги“, посочи министърът. С тези проекти се разкриват нови 4500 работни места, което в сравнение с 2019 г. е почти два пъти повече.

Борисов е информирал, че продължава насърчаването на вече съществуващи проекти, като използваният бюджетен ресурс е на стойност 16.4 милиона лева. По думите му това са 23 търговски дружества, с тях са запазени над 5134 работни места. Подпомогнатите проекти са на стойност 438 милиона лева.

По отношение на микро и малките фирми в първите седмици на новата година ще бъде доразплатен ресурсът за преразгледаните над 3300 компании, като към вчерашна дата стартира разплащането на договорите към средните предприятия, докладва още министърът на икономиката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"