fbpx

В компресорите на „Балкански поток“ са инвестирани 360 млн. лв.

Инвестицията в компресори е 360 млн. лв., което дава възможност на българския бизнес и на потребителите на най-ниска цена да получават газ.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов, който направи оглед на изграждащата се в момента компресорна станция „Расово“.

Заедно с другата компресорна станция – „Нова Провадия“, двете съоръжения ще служат за повишаване на налягането по трасето на Балкански поток.

На КС „Расово“ вече са монтирани трите компресорни агрегата, произведени от американската компания Solar Turbines. Други четири от същия вид компресорни агрегати от най-ново поколение ще бъдат монтирани и на КС „Нова Провадия“. Агрегатите ще бъдат снабдени с ниско емисионни горивни камери и ще отговарят на всички изискванията на екологичното законодателство.

Продължават строително-монтажните работи на бъдещата площадка на КС „Расово“ и се очаква те да приключат през този декември.

На площадката, освен трите газотурбокопресорни агрегата, ще има също административна сграда, производствени и обслужващи сгради.

Общата стойност на договора за проектиране, доставка и изграждане на двете компресорни станции е близо 180 млн. евро.

Компресорните станции са ключови за реализацията на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до сръбската граница.

Проучени са и 87 археологически обекта за 18 млн. лв. по трасето на Балкански поток, най-важните резултати са от разкопките при с. Владиня и гр. Летница.

Очаква се на голяма изложба в Националния археологически институт с музей на БАН да бъдат представени най-интересните находки от проучванията по Балкански поток.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"