fbpx

Отказът от Северен поток 2 е самоубийство, убеден германски депутат

Германският депутат Валдерам Гердт нарече „самоубийство“ евентуалния отказ на Германия от газопровода „Северен поток 2“ в условията на постепенно закриване на атомните електроцентрали.

Отказ от Северен поток 2 е просто самоубийство. Недостатъкът в енергетиката е огромен и газопроводът няма да може да компенсира потребностите на Германия в енергетиката. А представете си, ако не го пуснем?“, коментира в интервю Гердт, цитиран от „Новости“.

Междувременно стана ясно, че норвежката компания Det Norske Veritas (DNV) GL се отказва да сертифицира газопровода Северен поток 2, съобщава „Новости“. Това става само два дни, след като Сенатът на САЩ отхвърли ветото на президента Тръмп и прие военния бюджет на САЩ, в който са включени новите санкции срещу „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

В изявление на компанията се казва, че „DNV GL прекратява всички дейности в съответствие със санкциите, до момента, в който те остават в сила“. Добавя се, че компанията вече е започнала работа по разваляне на договора.

DNV GL е партньор в двата газопровода – Северен поток и Северен поток 2 и от 2012 година ежегодно сертифицира първия проект. Проверките й трябва да минимизират риска за околната среда, сигурността на хората и имуществото.

Скоро датският участък от Северен поток 2 ще има нужда от сертифициране, тъй като се планира дейностите по него да започнат в средата на януари. Датската страна заявява по този повод, че сертифицирането може да бъде поето от всяка една трета страна.

България също би трябвало да следи как се развиват събитията около американските санкции, тъй като от САЩ многократно са изтъквали, че за тях „Балкански поток“, всъщност си е „Турски поток“. На първи януари сутринта потекоха първите количества руски газ към Сърбия именно по българското трасе на „Балкански поток“, транзитиращо газ от Турция към западната ни съседка и Унгария.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"