fbpx

Президентът върна Закона за подземните богатства в парламента

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента промените в Закона за подземните богатства, който беше приет на 22 юли 2020 г.

Той не е съгласен с отделни разпоредби за концесиите за добив на подземни богатства, с разширяване на правата на концесионерите, удължаване на срока на концесията и създаване на рискове за околната среда и здравето на хората.

Подземните богатства са изключителна държавна собственост, посочени на първо място в изброяването на обектите по чл. 18, ал. 1 от Конституцията на Република България.

Условията и редът, при които държавата предоставя концесии за тези обекти, се уреждат със закон. По този начин конституционният законодател е възложил на Народното събрание отговорността за съдържанието на правната уредба, която трябва да съответства на правовия и социален характер на държавата, пише в мотивите на държавния глава.

Подземните богатства са ресурс, който трябва да се използва с грижа за околната среда, както повелява чл. 15 от Конституцията. С този ресурс трябва да се осигуряват инвестиции в страната, които да бъдат в интерес на гражданите и обществото, припомня президентът.

Според него концесиите с прекалено дълъг срок биха могли да доведат до затваряне на пазара и по този начин да възпрепятстват свободното движение на услуги и свободата на установяване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"