fbpx

Икономиката на САЩ се срива с рекордните 34,1%, смятат анализатори

Падането на БВП на САЩ през второто тримесечие вероятно е най-рязкото след Голямата депресия, тъй като потребителските и бизнес разходите намаляват по време на пандемията.

Американската икономика вероятно се е сринала с 34,1% през второто тримесечие, твърдят икономисти, анкетирани от Ройтерс.

Ако прогнозата се сбъдне, спадът ще е максималният в цялата история на изчислението на индикатора, тоест от 1947 година.

Предишният рекорден спад на БВП от 10% е регистриран през второто тримесечие на 1958 г. Американската икономика се сви с 5% през първото тримесечие на 2020 г.

„Прогнозата е, че реалният БВП всъщност е спаднал с около 11% през първите две тримесечия на 2020 г.“, казва Лу Крандъл, главен икономист на Wrightson ICAP.

„Ако е така, това ще отмени повече от пет години растеж и ще върне реалния БВП до нивото, на което за последно беше в средата на 2014 г.“

Според Джеймс Найтли, старши икономист в ING, очакваният спад на американския БВП приблизително съответства на спада в края на Втората световна война, но „това се случи след три години, а не както е сега“.

Министерството на търговията на САЩ ще публикува предварителни данни за БВП в четвъртък. Същевременно ще бъдат изнесени ревизирани данни за БВП за последните пет години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"