fbpx

Остър дебат за България в Европарламента, в четвъртък гласуват резолюция

Продължаваме да работим върху Механизма за сътрудничество и проверка, защото има несвършена работа, много ниско доверие в съдебната система и борбата с корупцията – това каза еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова в края на дебата за върховенството на закона в България, който се проведе тази вечер в Европейския парламент.

В четвъртък се очаква да бъде гласувана специална резолюция за страната ни.

Документът беше приет от Комисията по граждански свободи миналата седмица. В него се казва, че в България има значително влошаване на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, изразява се загриженост от сериозното влошаване на свободата на медиите.

В началото на дебата Вера Йоурова заяви, че Еврокомисията напълно подкрепя мирните протести, защото те са фундаментално право. Конституционните промени трябва да са обект на широк дебат. Необходимо е време да се постигне консенсус и да се спазва принципът на проверка и баланс между институциите.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс заяви, че България трябва да изпълни последните препоръки на Венецианската комисия и по-точно за отчетността на главния прокурор.

Според лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер нашата страна е в преход и не всичко е перфектно. Добре е, че младите хора излязоха на улицата и изразяват своите виждания, нямат търпение за бърз напредък.

В страната има проевропейско правителство и ляв президент, има равновесие на силите. Според Вебер има свобода на медиите и Борисов закриля това.

Рамона Стругариу от „Обнови Европа“ се обърна към колегите си с думите: „Видях имена на силни хора в някои от нашите политически семейства да подкрепят господин Борисов и неговия екип. И бих искала да попитам: Знаете ли кого подкрепяте? Защото подкрепяте внимателно изплетена мрежа от хора, изправени пред сериозни обвинения в корупция, пране на пари и измами с европейски средства“. Тя посочи, че по време на протестите е видяла жени, влачени от полицията.

Даниел Фройнд от Зелените/Европейски свободен алианс разказа, че миналата седмица е бил в София на протести и хората са настоявали да бъде спряно европейското финансиране. Това ще отнеме черния хайвер от лакоми олигарси, заяви евродепутатът.

Евродепутатът Радан Кънев не можа да направи изказване, тъй като не е получил думата, но го е изпратил на всички колеги в Европарламента.

По-рано днес той заедно с Велислав Минеков от „Отровното трио“ участваха в митинг пред Европейския парламент.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"