България и САЩ подписаха важни документи за 5G мрежите и ядрената енергетика

България и САЩ подписаха важни документи за 5G мрежите и ядрената енергетика

България и САЩ подписаха ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели. 

Това стана в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който се включи чрез видеоконферентна връзка, съобщи правителственият пресентър.

Държавният секретар на САЩ изтъкна отлично свършената съвместна работа за подготовката за изграждането на мрежите от пето поколение и изрази увереност, че с подписването на декларацията ще се гарантира целокупната сигурност на евроатлантическото семейство.

По думите на Помпео защитените мрежи за 5G технологии ще позволят всички заинтересовани оператори да бъдат обучени да работят така, че да се гарантират сигурни мрежи не само за България, но и държавите членки на ЕС и НАТО.

„След посещението ни в Белия дом, в продължение на разговорите с президента Тръмп, с вицепрезидента Пенс, с държавния секретар Помпео, с правителството на САЩ, днес подписваме декларация, която касае сигурността на 5G мрежите и меморандум в областта на ядрената енергетика за граждански цели. Това са изключително важни сфери“, заяви от своя страна министър-председателят Борисов.

Той напомни, че живеем в условията на пандемия, когато е налице икономическа стагнация и затруднения в комуникацията между хората.

„С декларацията за чистотата на 5G мрежите ние се подготвяме за подобни ситуации за в бъдеще, за да не се налага да се блокира светът. Затова нашите комуникации трябва да бъдат чисти, защитени, прозрачни, етични и спазвайки всички необходими законови норми за защита на личните данни.

Бойко Борисов посочи още, че вече имаме реална диверсификация на стратегическата суровина природен газ. „С много бързи темпове успяхме да закупим 20% от акциите на терминала за втечнен газ  в Александруполис“, отбеляза Борисов. На пълни обороти се изгражда и газопроводът Гърция – България, по който може да се пренася втечнен природен газ от различни източници.

От 2019 г. насам до България достига втечнен природен газ с произход САЩ по настоящата газопреносна мрежа. “Успяхме да обърнем посоката за внос на газ от Изток – Запад към Юг-Север“, добави премиерът.

Той напомни, че до 2050 г. ЕС трябва да е постигне климатична неутралност. Ядрената енергия е една от по-зелените и по-чисти енергии.

 Заместник-държавният секретар Кийт Крак изтъкна задълбочаването на взаимоотношенията на България и САЩ в областта на сигурността на мрежите от пето поколение. „С това обаче не се изчерпват нашите взаимоотношения. Ние задълбочаваме своето сътрудничество в областта на военното дело, отбраната и енергетиката. Всички тези теми, по които работим заедно, са важни за България и САЩ и показват задълбочени взаимоотношения между нашите две държави и нашето стратегическо партньорство. България е стратегически партньор на САЩ“, заяви Крак. По думите му моментът е исторически.

Крак и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подписаха Съвместно изявление за съвместна декларация на Република България и Съединените американски щати по въпросите на сигурността на 5G мрежите. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд подписаха Mеморандум за разбирателство между правителството на Република България и правителството на САЩ за стратегическо сътрудничество в областта на ядрена енергия за граждански цели.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"