5G обещава да пести енергия от дигиталните технологии

5G обещава да пести енергия от дигиталните технологии

Почти всички приложения и програми на безжичните устройства днес постоянно си общуват с интернет. Те свалят изображения, видео и други файлове от далечни центрове за данни. Приложенията и програмите, използващи съхранение на файлове в облак също извършват обработка на данни в тези центрове. Данните се пренасят между телефоните и центровете за данни чрез Wi-Fi или мобилни мрежи. Преносът става чрез радио вълни, които изискват голям разход на енергия. 5G технологиите могат да помогнат за това, пише Sciencenewsforstudents.org.

От началото на 2020 година, телекомуникационните компании започнаха да прилагат новата мобилна мрежа, която използва Wi-Fi сигнали с малък обхват от 5 гигахерца, оперирайки на много по-висока честота от по-старите мрежи. 5G мрежите са по-бързи и използват по-малко енергия. До 2023-та, 5G мрежите се очаква да са стандартът в САЩ и други развити, индустриални страни.

Мобилната мрежа се състои от антени, които изпращат и получават радио вълни. Преди 5G, всяка от тези антени е стърчала от върха на висока „клетъчна кула” с обхват от няколко километра. Когато телефонът се намира близко до такава клетка, той може да използва мрежата, а колкото по-далеч се намира от кулата, толкова по-трудно е да се улови сигнал. За разлика от това, 5G технологиите налагат използването на повече, но по-малки по размер клетки – 5G антените които предоставят най-бързите скорости, достигат едва 500 метра. Кери Хинтън, пенсиониран инженер от Университета в Мелбърн казва, че множество малки клетки, снабдяващи същата площ като една голяма кула, колективно използват по-малко енергия.

Малките клетки хабят по-малко енергия за доставянето на мрежа на малък брой хора, отбелязва Хинтън. Той дава за пример стадиони и увеселителни центрове – когато има събитие, много хора използват мрежата едновременно и една малка клетка може да осигури връзка за всички тях. Когато няма събитие (както се случва по време на пандемията) или през нощта, тези малки клетки могат да спират работа. „Използването на малки клетки прави мрежите по-умни“, казва Хинтън.

5G също така в по-голяма степен компресира данните за разлика от 4G примерно, за да може да изпрати „повече данни за единица време“, обяснява Роланд Хишер, експерт по околната среда в Швейцарската федерална лаборатория за материалознание и технологии. Това означава по-бърза скорост на сваляне и качване на данни за потребителите – до 600 пъти по-бърза според една оценка. Компресирането също така намалява енергията, използвана за изпращане на една единица от данни.

В проучване проведено миналата година, Хишер и екипът му прогнозират, че в рамките на 10 години екологичните разходи за изпращане на една единица данни на мобилна мрежа в Швейцария се очаква да спадне с 85%. Този спад ще се дължи най-вече на преминаването към 5G мрежи. Това включва и екологичните разходи за построяване на нови антени и поправка и обновяване на старите.

Енергийните и екологични ползи от 5G няма да са резултат единствено от самата мрежа, отбелязва Хишер. Наличието на такава високо технологична мрежа прави възможно спестяването на енергия и ресурси и по други начини. Например, в днешно време повечето фермери използват самолети, за да разпръснат пестициди и други химикали над земеделските земи, чието разпространение трудно се ограничава само до обработваемите площи. Това води до замърсяване на околната среда с фермерски химикали. 5G мрежите ще направят възможно използването на дронове за същата цел, които ще могат да ограничат пръскането с пестициди и химикали само до обработваемите земи, които имат нужда от тях. Това има потенциала да направи фермерството по-природосъобразно.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"