fbpx

ЕЦБ поема курс към „по-екологична“ парична политика

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард обяви преминаване към “по-екологична“ парична политика, пише Euractiv.bg.

Ще бъде създаден малък екип, който да определи програмата на Европейската централна банка по теми, свързани с климата, и да ръководи усилията й за подпомагане на прехода към по-екологична икономика в еврозоната.

Изданието припомня, че откакто е поела управлението на ЕЦБ преди малко повече от година, Лагард превърна опазването на околната среда в приоритет в политиката на банката.

Въпреки твърденията на нейни критици, че защитата на климата ще бъде за “отвличане на вниманието” от мандата на ЕЦБ,  който трябва да осигури ценова стабилност, Лагард заявява, че изменението на климата е в правомощията на банката, защото може да повлияе на инфлацията и да възпрепятства притока на кредити към икономиката.

Изменението на климата засяга всички области на нашата политика. Новото звено ще осигури структурата, която ни е необходима за справяне с проблема, с неотложността и решителността, които заслужава“, обяснява Лагард.

Банката ще инвестира и във фонда за зелени облигации на Банката за международни разплащания, който инвестира в производство на енергия от възобновяеми източници, енергийна ефективност и други екологични проекти.

Изменението на климата може да създаде краткосрочна променливост в производството и инфлацията чрез екстремни метеорологични явления и ако не бъде адресирано, може да има дълготрайни ефекти върху растежа и инфлацията“, изтъква още президентът на ЕЦБ.

Става ясно още, че банката ще инвестира част от собствените си средства, които са на обща стойност 20,8 милиарда евро и включват капитал, платен от държавите от еврозоната и резерви, във фонд за зелени облигации, управляван от Банката за международни разплащания.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"