fbpx

Икономиката на еврозоната може да се влоши още, смята Кристин Лагард

ЕЦБ ще актуализира прогнозата си за брутен вътрешен продукт (БВП) на еврозоната за 2020 г. Тази прогноза може да е по-лоша спрямо текущия очакван спад от 8%, ако разпространението на пандемията не бъде ограничено.

Това заявява в понеделник президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард.

В интервю за френското издание Le Monde, цитирано от БНР, централният банкер посочва, че всички стимули трябва да бъдат добре насочени и да бъдат предоставяни бързо, така че членовете на ЕС да не „пропуснат историческата възможност“.

Лагард отново подчертава, че ЕЦБ ще предприеме и допълнителни мерки, ако това е необходимо. Според нея икономическото възстановяване е започнало да губи възходящия импулс на фона на въвежданите нови противоепидемични рестриктивни мерки.

На въпрос дали цифровото евро е политически отговор на дигитализацията на китайския юан, Лагард казва, че то е просто по-ефективно, по-евтино, защитава неприкосновеността на личния живот, осигурява проследимост и е по-екологично.

Този ход също така може да помогне за укрепване на еврото в международен план и да намали разходите за парични преводи между държавите.

„Когато видим колко бързо се разпространяват цифровите плащания, особено сред младите хора, е важно да отговорим на това търсене“, заявява Лагард.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"