fbpx

Японският премиер поиска по-ниски такси на мобилните телефони заради кризата

Японският премиер Йошихиде Суга нареди в петък да бъдат предприети мерки, които ще доведат до намаляване на мобилните тарифи в страната.

Това обяви на пресконференция в Токио след правителствено заседание министърът по административни въпроси и комуникации на Япония Риота Такеда, цитиран от ТАСС.

Според премиера, понижаването на таксите за мобилни телефони ще намали финансовата тежест за японските семейства, които сега страдат от различни проблеми, свързани с разпространението на коронавируса.

Това ще има значителен ефект и за съживяването на националната икономика. Министърът каза още, че вече води преговори с трима от водещите мобилни оператори в Япония.

От пролетта на тази година страната преминава към комуникационен стандарт от пето поколение (5G). Най-големият мобилен оператор в Япония NTT Docomo вече се е съгласил да предоставя такава услуга безплатно за две години.

Мобилните комуникации от пето поколение осигуряват по-висока честотна лента. Рекордната скорост на пренос на данни достигна 25 Gb/s. Такива индикатори позволяват излъчване на видео в реално време с резолюция 8K (Ultra HD).

Швеция беше първата страна, която пусна 5G в тестов режим, но търговската мрежа от пето поколение няма да работи там до 2021 г.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"